Kartexperience

Rotax Kart Experience

Ooit de adrenaline willen voelen om in een echte wedstrijdkart te rijden, zoals ook Max Verstappen en vele F1 coureurs ooit zijn begonnen? Of baal jij dat je ouders je niet als kleine dreumes al in een kart hebben gezet om je als autosport wonderkind te laten ontwikkelen?
Dat is nu mogelijk met de Rotax Kart Experience, mogelijk gemaakt door Roba Racing waar u gaat rijden met een echte Rotax wedstrijdkart.

Rotax, wat is dat?
Rotax is een 125cc 2-takt motor die wereldwijd gebruikt wordt voor de professionele kartsport, geschikt gemaakt om in verschillende leeftijdscategorieën mee te racen.
De Rotax is een automaat heeft een vermogen van 30 pk en een maximum toerental van maar liefst 14.500 jankende toeren. Met een gewicht van 90 kg en een acceleratie van 0 naar 100 in 5 seconden is dit een ultieme adrenaline rush! De snelheidsbeleving van deze kart is met bijna geen enkele auto te vergelijken! Alles voelt intens en direct. Het is als circuitrijden in een Formule auto, maar dan op kleine schaal.

Hoe ziet een Kart Experience eruit?
De kennismaking bestaat uit twee delen.
Als u serieus geïnteresseerd bent om aan de experience mee te doen, neem dan contact met ons op voor een kennismaking. Deze kennismaking wordt gebruikt om onder meer de juiste zitpositie in de kart te bepalen.  Een goede voorbereiding is het halve werk, want de zitpositie in een wedstrijdkart is zeer belangrijk, ook omdat deze niet zo veel stelmogelijkheden heeft als een huurkart en de G krachten op het lichaam vele malen hoger zijn. Ook zullen wij u uitleg geven hoe de werkwijze is in ons raceteam, hoe we die dag te werk zullen gaan en wat de regels zijn op de kartbaan. Deze eerste kennismaking kan zowel overdag als op een avond plaatsvinden.

Wanneer het op de echte experience aankomt, beginnen we met een  zogenoemde trackwalk. Hier besteden wij aandacht aan de ideale lijn, de rempunten en waar je allemaal rekening mee moet houden op het circuit.

Dan begint het echte rijden. Je mag zoveel heats rijden als mogelijk. Het belangrijkste is om eerst goed aan de kart te wennen en rustig aan het tempo op te bouwen. Tussen de heats door zullen we rondetijden analyseren en geven we je diverse tips over hoe je jezelf kan verbeteren.

Reportage in de Autovisie.
Om je alvast een idee te geven wat de kartexperience inhoudt en hoe de beleving is in een kart, staat hieronder een filmpje van Autovisie journalist Dries van den Elzen, die wij zo ver kregen om ook eens een echte wedstrijdkart te ervaren. Ondanks dat hij vele snelle sportwagens heeft gereden voor Autovisie, had hij zijn handen vol om de karts snel over het circuit te rijden. Zie hier de bevindingen van de Autovisiejournalist:

 
 

Wie is mijn begeleider?
Tijdens de kart experience wordt u begeleid door de 26 jarige Bas van Vlimmeren. Bas is al sinds zijn 7e jaar actief in de kartwereld en heeft jarenlang meegedaan aan verschillende Nederlandse en Benelux Kampioenschappen in de Rotax klassen. Bas is drie maal als 3e geëindigd in het Nederlands kampioenschap en heeft tal van overwinningen en podiumplaatsen achter zijn naam staan. Bekende namen waar hij onder meer tegen gereden heeft zijn Nyck de Vries, Beitske Visser, Mats van de Brand, Rudy van Buren, Daniel de Jong en diverse ander nationale en internationale topcoureurs.

Hoeveel rijtijd krijg ik op een dag?
In tegenstelling tot een heat indoorkarten, wat vaak maximaal 15 minuten is, geven we jouw de kans om de hele dag, van 12:00 tot 18:00 zoveel mogelijk te rijden.

Waar vind dit plaats?
Wij maken gebruik van de volgende kartbanen in Nederland, dat zijn de kartbanen in Strijen, Oss en Veldhoven.
Onze thuisbaan is Strijen, een compact technisch circuit, de oudste kartbaan van Nederland.
Rijden op de banen in Oss en Veldhoven behoort tot de mogelijkheden, dit vindt in overleg plaats.

Ben ik onderdeel van een groep?
Nee! Je zal 1 op 1 begeleiding krijgen van ons voor de gehele dag. Er zullen wel andere karts op de baan rijden, omdat het een openbare vrije training is.

Mag ik zomaar meedoen?
Omdat het rijden met een tweetakt op een outdoor kartbaan een vrij intensieve beleving is, vinden wij wel dat u enige ervaring mag hebben met het karten op een indoorbaan om in aanmerking te komen voor deze experience. Voor iedereen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, is deelname pas mogelijk als er een volwassene bij aanwezig is en toestemming geeft.
Wij hebben drie verschillende klasses die naar leeftijd en pk’s zijn ingedeeld.

Beschikbare klasses:
Mini    Rotax : 12 – 14 jaar                             15 PK                     Topsnelheid: 90 km/ph
Junior Rotax : 14 – 16 jaar oud                   23 PK                    Topsnelheid: 115 km/ph
Senior Rotax : 16 jaar en ouder                 30 PK                    Topsnelheid: 130 km/ph

Kan ik ook samen met een vriend rijden?
We hebben meerdere karts ter beschikking, dus het is mogelijk om eventueel met twee man te rijden.

Wedstrijd rijden?
Het is mogelijk om na verloop van tijd onder onze begeleiding mee te doen met een wedstrijd.
Dit kunnen we echter pas beoordelen nadat u een eerste keer heeft kennisgemaakt met de kartexperience en hoeveel training er nodig is om u voor te bereiden op een wedstrijd.
Een clubrace in Strijen of een wedstrijd bij de organisatie Kart 4 Fun, die verreden wordt op de banen Berghem en Landsard, behoren dan tot de mogelijkheden.

Wat heb ik nodig?
Wat betreft de uitrusting, dit vindt plaats in overleg. Sommige mensen hebben een eigen overall en helm, maar we kunnen dit ook ter beschikking stellen in beperkte maten.
Een eigen helm is wel een must. Een motorfietshelm volstaat ook voor het karten.

Aansprakelijkheid
Wij verhuren onze karts. Als er schade optreed, is deze voor eigen rekening. Schade veroorzaakt door andere rijders op de baan, valt hier ook onder, bijvoorbeeld wanneer iemand tegen je aanrijdt.
Het betalen van een dagticket om op de baan te rijden zal op je eigen naam gebeuren. Daarmee wordt je geregistreerd bij de baanbeheerder en ga je akkoord met de verzekeringsvoorwaarden van het circuit.

Wat zijn de kosten?
De totale kosten voor de kartexperience bedraagt € 350,- per persoon exclusief baanhuur (baanhuur bedraagt € 50,- voor de gehele middag). Deze kosten bestaan uit:

* De kennismaking en theorie.
* Gebruik van de kart.
* Brandstof van de kart.
* Transport van de kart.
* Het gebruik van professionele begeleiding.
* De rijtijd van 12:00 tot 18:00.

Bel of mail voor de mogelijkheden.
U kunt ons e-mailen op alfa@robaracing.nl of bellen naar 0167-534675.